Prof. dr.

Emir Vajzović

Emir Vajzović vanredni je profesor na Odsjeku sigurnosnih i mirovnih studija. Rođen je 1977. godine u Sarajevu. Studirao je u Francuskoj i SAD-u. Diplomirao je na Odsjeku žurnalistike/komunikologije Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, te stekao zvanje diplomiranog kriminaliste na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu. Magistrirao je pri Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije (Univerzitet u Bologni i Univerzitet u Sarajevu) Demokratija i ljudska prava. Doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu iz oblasti političkih nauka.

Predaje predmete: Medijska i informacijska pismenost; Demokratija, civilno društvo i ljudska prava; Mirovne i humanitarne operacije; i Informacijska sigurnost. Autor i urednik je dvanaest (12) knjiga i dvadeset (20) naučnih i stručnih radova. Urednik je edicije Medijska i informacijska pismenost Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. 

Organizator je i učesnik u brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama iz oblasti: Medijska i informacijska pismenost, informacijska i cyber sigurnost, sloboda medija i slobode izražavanja; demokratija, mediji i ljudska prava; prava djeteta; strategija i uvođenje digitalne televizije; regulacija sektora komunikacija; međunarodna zajednica i euroatlantske integracije; nacionalna sigurnost i demokratski nadzor sektora sigurnosti; mirovne studije. Ima preko 15 godina iskustva u vođenju međunarodnih i domaćih naučnoistraživačkih projekata. U svom naučnoistraživačkom i akademskom radu primjenjuje multidisciplinarni pristup razumijevanju kompleksnosti digitalne transformacije društva, obrazovanja, medija, politike i sigurnosti. 

Rukovodilac je Instituta za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.