U Sarajevu održan inicijalni sastanak fakulteta i predstavnika Internationaler Bund Stuttgart

March 12, 2015 / Thursday @ 11:40

Potpisan ugovor o međunarodnoj saradnji sa Fakultetom političkih nauka i Internationaler Bund-om, kojim studenti Odsjeka za socijalni rad imaju dugoročne šanse za zapošljavanje, kako u Njemačkoj tako i u Bosni i Hercegovini.

Sarajevo, 10.03.2015. –Predstavnici Fakulteta političkih nauka i predstavnici Internationaler Bund-a, potpisali su Ugovor o zajedničkoj međunarodnoj saradnji. Inicijalni sastanak o pravima studenata, mogućnostima zapošljavanja, stručnog usavršavanja, kao i mogućnostima napredovanja, održan je u prostorijama Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, kojem su prisustvovali dekan Fakulteta političkih nauka prof. dr. Šaćir Filandra, nastavnici i saradnici na Odsjeku za socijalni rad, kao i predstavnici Internationaler Bund-a Stuttgart gospodin Bernd Schneider, generalni direktor IB-a i gospođica Dženana Čutura kao generalna zastupnica Internationaler Bund-a za Bosnu i Hercegovinu.

Generalni cilj IB-a jeste pružiti studentima Odsjeka za socijalni rad, plaćenu praksu u predškolskoj ustanovi u Sarajevu u trajanju od 6-12 mjeseci, a nakon toga mogućnost zapošljavanja u Njemačkoj u predškolskim ustanovama koje su pod rukovodstvom IB-a.

Potpisanim ugovorom između ostalog je regulisano:

  1. Fakultet upućuje studente Odsjeka za socijalni rad na volontiranje u predškolskim ustanovama IB Sarajevo, a nakon toga u IB Stuttgart.
  2. Predškolska ustanova Sarajevo, stoji na raspolaganju za naučno-istraživački rad.
  3. Praksa u predškolskoj ustanovi u Sarajevu će biti plaćena i traje od 6 do 12 mjeseci.
  4. Dužina trajanja prakse u Njemačkoj jeste od 12-18 mjeseci sa mogućnosti osnivanja stalnog radnog odnosa.
  5. Uslov za plaćenu praksu u Njemačkoj jeste diploma o poznavanju jezika (B2).
  6. Studenti za vrijeme prakse, kako u Bosni i Hercegovinu, tako i u Njemačkoj primaju platu. U Njemačkoj, pored toga, student/praktikant prima i naknadu za putne troškove, te mu je obezbijeđen smještaj i zdravstveno osiguranje.
  7. Fakultet političkih nauka i IB su imenovali odgovorna lica za provođenje međunarodne saradnje.

 

U prostorijama Fakulteta političkih nauka će biti održan informativni sastanak sa studentima Odsjeka za socijalni rad i predstavnicom IB-a, Dženanom Čuturom. Termin sastanka će biti naknadno zakazan.

Pages: 1 2 5