Gostovanje prof. dr. Fejzić Čengić na Sveučilištu Sjever (Hrvastka) u okviru Erasmus+ programa akademske mobilnosti.

Krajem prvog semestra akademske 2021./2022. godine, tokom prvog mjeseca (siječnja, januara 2022. godine) na Sveučilištu Sjever (u okviru Erasmus mobilnosti – Erasmus+ project No. 2019-1-HR01-KA107-060559)  gostovala je i profesorica Fahira Fejzić Čengić. Riječ je o redovitoj profesorici Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, jednoj od najplodnijih autorica u regiji kada je riječ o području promišljanja svih dimenzija problematike medijskih posredovanja. Iza Fahire Fejzić Čengić već je četrnaest knjiga, a veliki broj novih projekata tek je u nekom od stadija realizacije.

Fahira Fejzić Čengić obogatila je studente i profesore Sveučilišta Sjever, u okviru nastave na predmetima Socijalna filozofija i Etika novih medija,   svojim stavovima o pitanjima morala, odgovornosti, novinarske časti, slobode ili neslobode medija. Nerijetko je posegnula za kompariranjem etičkih stavova filozofije s etičkim zahtjevima svetih knjiga i univerzalnih vrijednosti svijeta i svijesti. . U njenom elokventnom zagovaranju tolerancije i suprotstavljanju govoru mržnje odzvanjale su misli najpoznatijih mislilaca Istoka i Zapada.

Neposredan pristup, vanjski imidž i uobičajene specifičnosti svakoga predavača, koji se prilikom susreta sa novim ličnostima, iz domene akademskog obrazovanja i istraživanja i koje su neminovne, i ovom prilikom su potvrdile i kod  profesorica Fejzić Čengić  da je neposrednost jedna od ključnih odlika sporazumijevanja u srodnim ili različitim kulturalnim sredinama, te hidžab  ni u jednom trenutku nije zasmetao razumijevanju koje je vrlo brzo stvoreno između gošće i studenata. Otvorenost kojom je izašla pred studente jednostavno je mamila u razgovor, u zajedničko promišljanje i nadopunjavanje. Kroz razgovore pojavila se i ideja o razmjeni studenata u okvuru Erasmusa+, pa se nadamo da bi to mogao biti sljedeći korak suradnje između Sveučilišta Sjever i Univerziteta u Sarajevu, odnosno Fakulteta političkiuh nauka u Sarajevu.