Partneri Centra

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu je početkom 2017. godine započeo proces osnivanja Centra za cjeloživotno učenje čije će djelovanje biti usmjereno na organiziranje programa obrazovanja odraslih, odnosno kratkoročnih non-degree programa profesionalnog usavršavanja, kao i treninga usmjerenih na profesionalno usavršavanje i osnaživanje kompetencija svih zainteresiranih potencijalnih polaznika, a iz oblasti kojima se u svojoj osnovnoj djelatnosti bavi Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (sociologija, politologija, komunikologija, socijalni rad i sigurnosne i mirovne studije).

Uzimajući u obzir važnost obrazovanja odraslih i neformalnog obrazovanja kao instrumenta za povećanje učešća stanovništva u kulturnom, društvenom, ekonomskom i održivom razvoju, DVV International – Ured za Bosnu i Hercegovinu je prepoznao značaj osnivanja jednog ovakvog centra te će u skladu s tim u narednom periodu pružiti kako finansijsku tako i stručnu podršku razvoju Centra.

S tim u vezi je 03. oktobra u prostorijama Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu potpisan Sporazum o saradnji ove dvije institucije, a potpisnici sporazuma su prof.dr. Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka i dr.sc. Emir Avdagić, direktor DVV International – Ureda za Bosnu i Hercegovinu. Potpisani sporazum uključuje pružanje podrške u provođenju aktivnosti Centra i nabavku tehničke opreme za potrebe provođenja tih aktivnosti, a realizacija istog će biti završena do kraja 2017. godine.

Pored ranije spomenutih aktivnosti, u planu Centra za cjeloživotno učenje nalaze se i organizacija i provedba ljetnih i zimskih škola za studente Fakulteta političkih nauka i ostale zainteresirane polaznike, u saradnji s drugim organizacijskim jedinicama Univerziteta u Sarajevu, te drugim bosanskohercegovačkim i inozemnim obrazovnim ustanovama, kao i organizacija konferencija, seminara, okruglih stolova itd.

Sporazum je dio strategije DVV Internationala, i u skladu je sa njegovim ciljem pružanja podrške obrazovanju odraslih, između ostalog, i u tranzicijskim zemljama Jugoistočne Evrope, Kavkaza i Turske.

Lista partnera centra:

  1. Dvv-international -Eduucation for Everyone. Worldwide. Lifelong