PREDAVANJE PROFESORA STEVENA VAN HECKEA

PREDAVANJE PROFESORA STEVENA VAN HECKEA

 

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu jučer je ugostio  profesora Stevena Van Heckea,  jednog od najreferentnijih stručnjaka u oblasti europske politike. Profesor van Hecke predaje na prestižnoj katedri za Javnu upravu (Fakultet društvenih nauka) Katoličkog univerziteta u Leuvenu, Belgija.

Javnom predavanju i diskusiji na temu “Ekonomija, izbori i proširenje: Šta možemo očekivati od Europske unije u 2024. godini?”, prisustvovao je veliki broj studenata svih ciklusa studija, kolegice i kolege s drugih fakulteta UNSA, kao i alumnisti, saradnici i prijatelji Fakulteta političkih nauka.

Pojašnjavajući tri ključna “E” za Europsku uniju u predstojećem periodu (Economy, Elections, Enlargement), prof. Hecke podsjetio nas je na ključne momente političke historije Europske unije  i mnoge (ne)naučene lekcije. U kontekstu trenutne geopolitičke situacije, te očekivanja Bosne i Hercegovine i ostalih država u regionu od EU, profesor van Hecke govorio je o faktorima ubrzanja procesa, obavezavama politike i šire društvene zajednice, ali i objektivnim preprekama i razlozima za sveprisutni skepticizam spram politike proširenja EU. Ovaj jedinstveni uvid u politiku proširenja EU iz perspektive Brisela, zaokružen je pitanjima prisutnih.

Predavanje profesora van Heckea organizirala je prof. dr. Nedžma Džananović, koja je i moderirala diskusiju.