Seminar Serie: Social issues in International Perspective

U okviru projekta Social issues in International Perspective, koji je rezultat uspješne saradnje između Univerziteta u Sarajevu, Fakulteta političkih nauka i HU Utrecht Univerziteta primjenjenih znanosti, na Fakultetu političkih nauka 23. i 24. oktobra realiziran  je dvodnevni seminar u okviru serijala  Social issues in International Perspective, na temu Social Divisons, Poverty and Social Exclusion in a Post – War Society.

Projekt ima za cilj da kroz bilateralnu razmjenu pridonese razmjeni znanja i iskustava o ključnim društvenim izazovima u našim društvima. Studentima – polaznicima iz dvije partnerske institucije se kroz interaktivna predavanja, radionice i studijske posjete nudi dublje razumijevanje određene društvene teme/problema.

U svečarskom dijelu seminara studentima i studenticama obratili su se dekan Fakulteta političkih nauka, prof. dr. Sead Turčalo, prodekanesa za međunarodnu saradnju, prof. dr. Sanela Šadić, te  MEd Alma Mustafić i prof. dr. Sanela Bašić, u svojstvu su- organizatorki seminara, nakon čega su doc. dr. Lamija Silajdžić i Med Alma Mustafić u svojim prezentacija predstavile partnerske institucije.

Tematski ‘prozor’ ovogodišnjeg seminara činilo je istraživanje društvenih podjela, siromaštva i socijalne isključenosti u bosansko – hercegovačkom postratnom i tranzicijskom kontekstu, kroz prizmu dosega i ograničenja postkonfliktne (socijalne) rekonstrukcije društva i tranzicijske paradigme, o čemu je u svojemu izlaganju govorila prof. dr. Sanela Bašić. Prof. Bašić istakla je da postizanje socijalne uključenosti u ratom traumatiziranom i podijeljenom društvu zahtijeva transformaciju duboko ukorijenjih sistema zasnovanih na nejednakoj distribuciji pristupa građanskim, političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima. Ajna Jusić, predsjednica udruženja Zaboravljena djeca rata u fokus je stavila  višegodišnju i mukotrpnu borbi ‘isključenih’ grupa za priznanje i članstvo u zajednici, o čemu je na primjeru ‘djece rođene zbog rata’.

Drugog dana, imali smo zadovoljstvo ugostiti Nj.E. Henk van den Doola, ambasadora Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini, koji je polaznicima i polaznicama razgovarao o ulozi diplomatije u jačanju socijalne uključenosti u postratnom kontektu. Ambasador van den Dool ukazao je potencijal diplomatije da služi kao resurs/mehanizma za, ilustrirajući svoje stajalište primjerima i  naporima koje je nizozemska vlada (kroz svoju ambasadu u BiH)  uložila na ponovnu izgradnju povjerenja i učvršćivanje socijalne kohezije u Srebenici nakon genocida.

Tragom razumijevanja socijalnog rada kao profesije ljudskih prava, prof. dr. Sanela Šadić predstavila je mogućnosti i ograničenja profesije u uklanjanju barijera, promoviranju osjećaja zajedništva, pripadnosti i solidarosti, iz perspketive profesionalca u praksi.

Akademski dio dvodnevni seminara završen je izvrsnim izlaganjem Med Alme Mustafić o načinu na koji se holandsko društvo suočava sa traumom srebreničkog genocida i praksama memorijalizacije u Nizozemskoj.

Studijska posjeta Muzeju ratnog djetinjstva zamišljena je kao mjesto refleksije o dugoročnim  posljedicama ratne destrukcije na intimnom nivou,  dok će studenti i studentice sa Utrecht Univerziteta primjenjenih znanosti proces učenja u narednim danima nastaviti u Memorijalnom Centru Srebrenica.

 

Uz iskrene zahvale svima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji ovgodišnjeg seminara, radujemo se nastavku saradnje na razvoju i implementaciji ovoga projekta.