Poziv na otvaranje konferencije “ZAVNOBIH I AVNOJ 80 GODINA POSLIJE: HISTORIJSKE REFLEKSIJE I SAVREMENO RAZUMIJEVANJE” i izložbu “Plakat kao medij uspostavljanja društvenog i političkog poretka”

Zadovoljstvo je pozvati vas na otvaranje prigodne izložbe “Historijske refleksije: Plakat kao medij uspostavljanja društvenog i političkog poretka” organizirane u saradnji s Historijski muzej Bosne i Hercegovine čime će Međunarodna konferencija “ZAVNOBiH i AVNOJ 80 godina poslije: historijske refleksije i savremeno razumijevanje” zvanično započeti u ponedjeljak, 20.11.2023. godine u 18 sati.

Izložbu čini reprodukcija plakata koji su nastajali u periodu od kraja Drugog svjetskog rata do devedesetih godina i koji su učestvovali u procesu konstrukcije kolektivnog identiteta Jugoslavije, a danas pomažu u procesu dekonstrukcije jugoslovenskog društva. Stuktuirana je prema tri tematske cjeline: Izgradnja kolektivnog sjećanja kroz obilježavanje važnih historijskih datuma; Obnova i izgradnja: refleksija socijalno-ekonomskog sistema Jugoslavije na plakat te Jugoslavizacija svakodnevnice.

Univerzitet u Sarajevu