ZAVRŠETAK PROJEKTA „WB2EU“ i ZAVRŠNA PUBLIKACIJA

„Naša mreža je doprinijela svojim zrnom pijeska. Na kraju krajeva, svako malo pomaže i doprinosi, i svi ćemo nastaviti da dižemo svoj glas za budućnost Evrope, baš kao što mnogi od nas čine u ovoj publikaciji.“

Paul Schmidt i Vedran Džihić, koordinatori mreže WB2EU

 

Ovim riječima koordinatori projekta i mreže „WB2EU“ označili su zavšetak ovog inspirativnog projekta, bar u njegovom dosadašnjem obliku i najavili završnu publikaciju pod nazivom „Vizija Zapadnog Balkana 2030 – europeizacija susreće demokratiju“.

Tokom tri, nezapamćeno burne godine,  17 veoma različitih institucija i organizacija, od univerziteta, i think tankova do nevladinih organizacija i centara za analizu politika – iz 16 različitih država Europe,  radile su zajedno, međusobno se nadopunjavajući. Stručnjaci, istraživači, članovi akademske zajednice, analitičari, aktivisti, diplomate, političari i predstavnici stručnog i zainteresiranog dijela javnosti, razmjenjivali su mišljenja i fokusirali se na izazove s kojima smo se suočavali u oblastima vladavine prava, društvenih pitanja i demokratskog razvoja na Zapadnom Balkanu.  Učili smo jedni od drugih i sklapali prijateljstva i partnerstva koja sežu daleko izvan okvira ovog projekta. Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu jedan je od partnera u projektu, a profesori Sead Turčalo, Sarina Bakić i Nedžma Džananović svojim su angažmanom osigurali uspješno sudjelovanje u svim fazama i tematskim segmentima projekta. Autorske priloge profesora FPN možete pronaći na sljedećim linkovima: (https://www.wb2eu.eu/?p=12456);  (https://www.wb2eu.eu/?p=7447);  (https://www.oegfe.at/wp-content/uploads/2000/12/PB-052022.pdf);

Mreža „WB2EU“  posvetila se stručnoj analizi i zagovaranju, ali i podršci sljedećoj generaciji Europljana. Krug stručnjaka koji je predano radio tokom ove tri godine, nastavit će biti osnova za još mnogo međunarodnih projekata koji dolaze. Zajedno smo proživjeli i radili kroz različite faze projekta. Ne samo u smislu određenih tema, već posebno u pogledu dinamičkih vanjskih faktora, koji su nas nagnali na improvizaciju, ali i inspirirali i dinamizirali naše diskusije i natjerali nas da preispitamo mnoge naše ideje i argumente. U početku je pandemija COVID-19 onemogućila direktne susrete, ali je ponudila mogućnost prilagođavanja projekta, pa čak i integracije novih partnera. Nakon toga uslijedio je strašni ruski napad na Ukrajinu, koji se brzo pretvorio u historijsku prekretnicu za europske integracije.

Završna publikacija sadrži odabrane radove i sažetke politika koje su objavili sudionici projekta i WB2EU i učesnici Ljetnih škola Mreže pod nazivom „Sljedeće generacije“. Članci u publikaciji fokusiraju se na sve izazove u vezi s procesom europskih integracija, kao što su vladavina prava, socijalna pitanja i demokratski razvoj na Zapadnom Balkanu.

Ova publikacija pruža zainteresiranim čitaocima vrlo dobar uvid u naše putovanje ka novom europskom i demokratskom zamahu za Zapadni Balkan. Koordinatori projekta WB2EU, Paul Schmidt i Vedran Džihić, naveli su u uvodu završne publikacije da proširenje nije potaknuto samo vanjskom i sigurnosnom politikom, već ima i snažnu ekonomsku, finansijsku i socijalnu dimenziju.

„To je i razog zbog kojeg EU treba da preduzme dalekosežne reforme. Europska komisija je ispravno pokrenula reviziju svih oblasti politike kako bi se već razgovaralo o tome kako ih pripremiti za veću i bolju Uniju. Zbog toga je najvažnije uključiti zemlje kandidate za EU u godišnji Monitoring vladavine prava EU, koji je već u ranoj fazi“, naveli su Schmidt i Džihić.

Ocijenili su, također,  da je, pored unutrašnjih dilema EU i neophodnih reformi, važan zadatak EU da intenzivira i proširi svoje mreže i partnerstva u zemljama kandidatima.

„Bliža saradnja sa civilnim društvom, proevropskim i emancipatorskim institucijama i autentičnim pokretima zaista bi bila dobrodošla i prijeko potrebna pomoć za jačanje demokratizacije odozdo. Predstavljanje nekih od opipljivih ekonomskih i društvenih koristi i rana, postepena integracija u jedinstveno tržište mogli bi dati novu nadu i perspektivu narodu“, podvukli su.

Uz priloge iz 15 institucija članica WB2EU mreže, u završnoj publikaciji nalaze se i odabrani radovi WB2EU mreže i učesnika Ljetne škole „Sljedeće generacije“, te crtice o najvažnijim aktivnostima projekta.

Završna publikacija dostupna je na sljedećem linku: https://www.wb2eu.eu/wp-content/uploads/2023/11/WB2EU-Final-Publication_web_final.pdf 17