Pismo podrške Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine

Pismo podrške Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine

 

U trenutku kada jednoj od sedam ključnih kulturnih institucija Bosne i Hercegovine prijeti zatvaranje, činjenica da živimo u eri komodifikacije znanja i informacija, ne može opravdati postupke i nesuvisla rješenja koja su ugrozila rad nacionalne biblioteke. Uvjereni u jednakopravan pristup istraživačkim izvorima i neprikosnovene akademske slobode, Univerzitet u Sarajevu – Fakultet političkih nauka izražava duboku solidarnost i podršku zaposlenicima Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Iako često marginalizirana, uloga Nacionalne i univerzitetske biblioteke u prikupljanju, obradi, standardiziranju, organizaciji, čuvanju i diseminaciji kulturne i naučne produkcije Bosne i Hercegovine ostaje neupitna. Zaustavljanje dodjeljivanja međunarodnih standardnih brojeva za monografske i serijske publikacije, otežalo je rad bh. biblioteka članica COBISS sistema i bh. izdavaštvo u cjelini. Neprepoznavanje upravljačkog, stručnog i administrativnog doprinosa, te kontinuirano ignorisanje problema održivih resursa, od strane državnog aparata, još jednom dokazuje nemar za historijski, obrazovni i kulturni značaj ove institucije.

Njeno kulturološko i istraživačko naslijeđe ne završava na simboličkom nivou. Zatvaranje NUB BiH nije samo metaforičko i simboličko. Ulaskom u sferu decentralizacije i eru “divljeg izdavaštva”, posljedice prestanka njenog rada biće itekako vidljive u bosanskohercegovačkoj naučnoj zajednici nakon 25. augusta 2024. godine, premda toga još uvijek nismo dovoljno svjesni. Pozivamo nadležne institucije da odmah pokrenu procese koji će osigurati dugoročno finansiranje i rješavanje pravnog statusa za nesmetan rad zaposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, te zaustave sistemsko urušavanje državnih institucija.

U suprotnom, postavlja se pitanje hoće li nam s ovakvim odnosom opstati institucije od nacionalnog značaja, koje ćemo tek deklarativno i ceremonijalno jačati kroz demagoške i populističke političke rituale.